PMS: ‘Kini Saya Tidak Lagi Rasa Nak Patah Pinggang’

Berhadapan dengan simptom PMS yang berterusan sering mengganggu aktiviti seharian kita. Namun, suka ataupun tidak, ianya perlu dilalui bagi mereka yang mengalami sipmtom tersebut. Perit, lesu, tidak bermaya, sakit kepala antara simptom yang sering dihadapi oleh wanita yang mengalami simptom PMS semasa pra haid.

Simptom-simptom tersebut kelihatannya seperti penyakit ringan sahaja. Namun, kata orang berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Ya, hanya yang mengalaminya sahaja yang tahu bagaimana peritnya menanggung sakit yang berpanjangan. Maka, tidak hairanlah bahawa setiap kali wanita haid, dipanggil ‘minggu bad mood‘ wanita dek kerana sakit yang tidak berkesudahan menyebabkan emosi turut terganggu.

pms 4

Walaubagaimanapun, tahukah anda bahawa ada wanita yang berjaya mengharungi simptom PMS dengan baik sekali. Tanpa perlu mengambil pain killer mahupun ubat-ubatan. Ikuti kisah Puan Maria Ari..

Assalamualaikum, saya Maria Ari dari Nilai. Sejak saya datang haid, saya tak pernah lagi diserang senggugut (PMS). Saya tak tahu sakit senggugut tu macam mana sakitnya. Orang kata senggugut tu sakitkan. Saya dah macam.. ok, senggugut tu sakitkan, tapi saya tak tahu lah sakit tu macam mana.

Sampailah bulan lepas, Allah beri saya rasa sakit senggugut tu. Rupa-rupanya memang sakit sangat-sangat senggugut ni. Sakit dia sama macam sakit contraction nak bersalin. Pinggang saya ni rasa macam nak patah dua! Nak baring telentang sakit, nak baring ke kanan sakit, nak baring ke kiri sakit, saya dah tak tahu nak buat apa. Nak makan pain killer, memang dekat rumah saya tak ada pain killer.

Dalam pada duk sakit – sakit tu, saya teringatlah Shaklee pun ada set senggugut. Kebetulan dekat rumah ada Ostemetrix dan B-Complex. Alhamdulillah sangat-sangat tak sampai setengah jam saya ambil dua vitamin ni, kesakitan tadi tu dah beransur-ansur pulih. Pinggang saya yang tadi tu, yang macam nak patah dua tu, dah tak rasa sakit dah. So, syukur sangat-sangat!

Vitamin yang diambil oleh Puan Maria Ari merupakan set vitamin yang dicadangkan bagi wanita yang mengalami simptom PMS / senggugut. Mari kita lihat bagaimana vitamin-vitamin tersebut membantu melegakan simptom tersebut..

oste-matrix

Ostemetrix merupakan pil kalsium yang turut mengandungi Magnesium dan Vitamin D. Pengambilan kalsium ini sangat penting bagi mereka yang mengalami simptom PMS semasa pra haid. Ini kerana, wanita akan kekurangan kalsium ketika mana mengalami haid, malah turut mengalami ketumpatan tulang yang rendah. Oleh itu, dengan pengambilan Ostemetrix secara tidak langsung memenuhi keperluan kalsium yang diperlukan tubuh secukupnya.

b-complex shaklee

Vitamin anti-stress ini sangat membantu bagi mereka yang mengalami tekanan dan juga rasa stress terhadap simptom PMS yang dialaminya seperti sakit kepala, pening, mudah marah dan kemurungan. Malah pengambilan vitamin B juga menyumbang kepada pengawalan horman estrogen wanita. Tahap estrogen wanita akan meningkat sekiranya kandungan vitamin B tidak mencukupi. Akibatnya, simptom PMS akan menjadi lebih buruk disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tersebut

gla-complex

Gamma Linolenic Acid yang terkandung dalam GLA Complex seringkali dikaitkan dengan hormon wanita. Malah kandungan GLA Complex yang diekstrak daripada Borage mempunyai 2 kali ganda GLA berbanding GLA yang diperoleh daripada EPO. Simptom PMS seringkali dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon wanita. Oleh itu, dengan mengambil GLA Complex akan membantu mengawal hormon dalam tubuh badan.

Berminat untuk atasi simptom PMS anda?

Anda juga berhak untuk berasa bebas daripada simptom PMS yang menyakitkan!

Klik saja di bawah

beli-sekarang

Solehah Khidir

013.211.7499

solehahkhidir@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge